Na, ne! A Jégvarázs 2 jobb, mint az 1? (spoileres review)

A Jégvarázs egy olyan jelenség volt hat évvel ezelőtt, amit nem lehetett kikerülni - a csapból is a zenéje folyt, és gyakorlatilag a wc papírtól a karácsonyfadíszig mindenen ott virított a szereplők feje. De nem mindig azt kapja fel a hype, ami a legjobb, néha elég ha valami újdonság - például a herceg nem a megmentő, hanem a főgonosz, és a szeretet néha többet ér, mint a szerelem.

Bár ezek a témák tényleg fontosak és jók, és üde változatosságként hatott a Disney öniróniája is, maga a film egy dramaturgiai katasztrófa volt. Hogy csak egy példát említsek, Hans egész karakterét rosszul vezették fel - nem a csavar volt a baj, hanem például azok a pillanatok, amikor Anna elsietett valahová, és ő romantikusan meredt utána. Ezekben a pillanatokban nem kellett volna színlelnie, mégis szerelmesnek tűnt.

A rajzot készítette: https://twitter.com/zaket07
Ennek ellenére a Frozen egyike a kedvenc Disney filmjeimnek, és én is fejből tudom a let it gót, sőt van belőle egy közepesen kínos coverem is fenn soundcloudon.

Miről szól a Frozen 2?
A Frozen 2-n nagyjából ugyanaz a gárda dolgozott, mint az első részen, így a hibái is hasonlóak. A producer Peter Del Vecho maradt, az írók - Chris Buck és Jennifer Lee - nem változtak, csak egy új ember érkezett Marc E. Smith személyében. A zenéért pedig ezúttal is a Lopez házaspár volt felelős. Így gyanítani lehetett, hogy ami jó volt, most is jó lesz, és ami rossz volt, az nem fog megjavulni.

Röviden a történet: Elsa egy különös hangot hall, amely mintha őt szólítaná, és, amikor beadja a derekát, és szabadjára engedi az addig magába fojtott, egyre erősebbé duzzadó mágiát, felébreszti a természet szellemeit - a vizet, a levegőt a földet és a tüzet -, amelyek Arendale lakosait fenyegetik, így el kell hagyniuk a várost. A kőtrollok szerint az az elvarázsolt erdő rejti a megoldást, amelyről az apjuk mesélt a lányoknak gyerekkorukban. Az erdőt most köd fedi. Se ki-, se befelé nincs átjárás. Elsáéknak át kell jutniuk a ködfalon, a lánynak le kell csendesítenie az elementálokat, hogy megtalálhassa a kérdéseire a választ, és jóvá tehessék a múlt bűneit, amelyek miatt megharagudtak az emberekre az elemek.

Na már most, ez így szép és jó, de az olyan side questek, mint a kiruccanás a szüleik hajójára, vagy éppen a megoldás, miszerint Elsa az ötödik elem, vagy az Avatár vagy tudja az ég, annyira fölöslegesek és olyan értelmetlenek, hogy az nem is igaz. Ráadásul a föld nincs is lecsendesítve, a kőóriások csak kidobálják magukat, és annyi. És hogy van az, hogy a katonák közül egynek sem szóltak a főmuftik, hogy nem barátkozni megyünk, hanem mészárolni? Ezt azért rendes esetben tudják előre... Egy szóval a történettel itt is vannak gondok. Na, de a tematika!



A Frozen 1-ben is voltak erős témák - a testvéri szeretet, az elzárkózás, stb. -, de úgy éreztem, hogy a Frozen 2 sokkal jobban körüljárta a választott tematikáját, ami a felnőttéválás volt.

  • Erről szól Kristoff szenvedése a lánykéréssel
  • Erről szól Olaf összes dala arról, hogy ha idősebb lesz, vajon mindent máshogy lát-e, de az is, hogy milyen nehéz megszokni, hogy minden változik
  • Annának - bár tudjuk, hogy korábban is gyászolt már - le kell küzdenie az elvesztés fájdalmát, ezt egy fontos dalon keresztül teszi meg, ami tökéletesen leírja, hogyan lehet megbirkózni a gyásszal
  • Azután pedig az egész végén ott van egy kevésbé szomorú búcsú - amikor felnősz és elválik az utad azoktól, akiket szeretsz. Továbbra is szereted őket, továbbra is találkoztok, de önálló emberként élsz tovább.
  • Erről szól Elsa Show yourself című dala is, ami először a szirénhang gazdáját szólítja fel, hogy mutassa magát, aztán önmagát. Végül Elsa átesik egy szimbolikus átváltozáson is. Mert erről szól a felnőtté válás. Önálló egyéniséggé válsz, önálló álmaid lesznek, felelősséget vállalsz, és elválnak az útjaid olyanoktól, akiket szeretsz.

Hogy miért tetszik sokaknak ez kevésbé? Mert őszintén szólva - hiába koherensebb, hiába összeszedettebb - ebben a témaválasztásban nincs sok újdonság. Mindegyik elemét láttuk már valahol - a lánykéréssel szerencsétlenkedő fiút, a testvéreket, akik más utat választanak, na jó, a felnövésről éneklő hóembert talán nem. Ugyanakkor azoknak, akiknek aktuális ez a kérdés, szerintem nagyobbat fog ütni ez a film, mint az első rész. Összességében is azt gondolom, hogy a Frozen 2 érettebb. Jobban élvezhető idősebbeknek. És őszintén szólva nagyon szívesen megnézném az élőszereplős változatát felnőttekre átírva egy moziban.

Arról, hogy Elsa végül nem lett leszbikus annyit, hogy személy szerint örülök neki - nem annak, hogy ebben a Disney filmben sincs LMBT reprezentáció, mert az már lassan gyászos, hanem annak, hogy egyáltalán nincs senki, akibe szerelmes. Ezt a szerelem-dolgot szerintem borzasztóan túltolják. Mindenkinek kötelező párt találnia egy film vagy egy sorozat végére. Én személy szerint reprezentálva érzem magam Elsán keresztül - mint demiszexuális, számomra nem ez a legfontosabb egy történetben, vagy az életben, és hálás vagyok, hogy végre kaptam egy olyan filmet, amiben a lány nem omlik bele senkinek a karjába sem a végén:)

Ami a zenét illeti, nekem jobban tetszenek ezek a dalok, mint az első rész dalai, de tényleg nincs köztük egy let it go sem. A látvány egészen lenyűgöző, a karakter dizájnok is gyönyörűek, már csak azért érdemes beülni rá, hogy az ember valami szépet lásson. Nálam egy erős 4,2-t kapna, ha értékelni kéne.

.

Nektek hogy tetszett az új Jégvarázs? Láttátok már? Hányszor ültök be rá? És jobban tetszett, mint az első? 




Na, ne! A Jégvarázs 2 jobb, mint az 1? (spoileres review) Na, ne! A Jégvarázs 2 jobb, mint az 1? (spoileres review) Reviewed by April Faye on 11:24 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.