James Scott Bell tanácsai az íráshoz

Nekiálltam átnyálazni néhány angol nyelvű írástechnikai könyvet, és gondoltam hozok belőle részleteket, hátha titeket is érdekel:) Azt tervezem, hogy vázlatos formában felteszem a fordítást a google drive-omra. Egyelőre még csak James Scott Bell: Plot&Structure könyvének a bevezetője van fenn, de az egész fel fog kerülni a gyakorlatokkal együtt:) Ha érdekel nyugodtan böngészgessétek. Jó tanulást! Ja, és az izgalmasabb részeket fel fogom tenni természetesen ide is, szóval nem kell majd nagyon keresgélni:)







Ha áttörést szeretnél elérni az írás művészetében, fegyelmezni kell magadat, mint egy edző, aki az ujjadra koppint, ha nem csinálod a dolgodat.
Íme, néhány tipp, hogy hogyan legyél a saját edződ:

Motiváld magad!

James Scott Bell például leírta a naptárába, hogy “ma eldöntöttem, hogy író leszek.” Jó ötlet lehet egy hasonló szándéknyilatkozat. Vagy vegyél egy bögrét, amire rá van írva, hogy “író”, így valahányszor iszol belőle, szembesülsz a saját elhatározásoddal. Bármilyen vizuális emlékeztető megteszi – poszter, post-it, toll –, csak juttassa eszedbe, mit akarsz elérni. JSB például gyakran azzal kezdte a napot, hogy bement a könyvesboltba, és miközben az írók arcképét nézegette a borító hátoldalán, arra gondolt, hogy fog kinézni az ő fotója ott. Aztán rohant is az irodájába írni. Találj valami hasonló rituálét, ami bebikázza a kreativitásodat!

Próbálj ki új dolgokat!

Ki is kell próbálnod, amit tanulsz. JSB-nek egy fél könyvtárnyi írástechnikai könyve van. Először mindig sorkiemelővel húzza ki a lényeget, aztán újra elolvassa, és piros filccel jelöli, ami elsőre kimaradt, végül a legfontosabb újdonságokat kiírja cetlire, majd begépeli, mert így akarja elmélyíteni a tudást, hogy a részévé váljon, és ne kelljen gondolkodnia rajta. Mindig keresd az új technikákat!

Csak lazán!

Ha befeszülsz, nem tudsz jól írni. Ne görcsölj rajta!

Először csak írd le, majd utána megírod jól!

Ez a mondás igazi bölcsességet rejt. Ne aggódj túl sokat az első vázlatodon! Az ebben a könyvben foglaltak sem elsősorban akkor fognak segíteni, amikor az első regényvázlatodat írod, hanem, amikor átnézed és átjavítja a könyvet. Az első változatnak az a lényege, hogy a könyv lelke rajtad keresztül a papírra kerüljön. Majd utána megírod jól.

Állíts kvótát!

Írás közben tanulsz meg írni, ezért a fejlődés legjobb módja, ha minden nap írsz. A legtöbb sikeres író napi kötelező szó- vagy karakterszámot állít maga elé. (Időkvótát nem jó megadni, mert hiába ülsz napi 3 órát a gép előtt, ha nem csinálsz semmit közben). JSB-nek van egy táblázata, amiben vezeti, mennyit írt aznap, és így rögtön látja, teljesült-e a heti vagy havi limit. Ha nem, akkor jól összeszidja magát. Arra azért figyelmeztet, hogy ne legyél túl szigorú magaddal, nehogy rágörcsölj az írásra. Ha a napi írás rutinná válik, abból fog a legtöbbet profitálni a művészeted. Ha te is azok közé az írók közé tartozol, akik szerint csak ihletből lehet írni, akkor kövesd Peter Devries tanácsát: “Csak akkor írok, amikor ihletem van, ezért úgy intézem, hogy minden reggel kilenckor legyen ihletem.”

Ne add fel!

A sikeres és a sikertelen író között a legnagyobb különbség a kitartás. Folytatták az írást akkor is, ha elsőre nem sikerült, mert a lényükből fakadt, mert írók voltak. Szóval írj! Ez a legjobb tanács, amit adhatok.





Te mit gondolsz az ihletről? Kell az íráshoz vagy sem?


James Scott Bell tanácsai az íráshoz James Scott Bell tanácsai az íráshoz Reviewed by April Faye on 12:51 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.