Karakter tanulmány – A szélhámos



A szélhámos



A szélhámos elnyeri a naiv emberek bizalmát, és azután megfosztja őket a pénzüktől. Gyakran egy szomorú történettel környékezi meg a balekját, azután kijátssza ellene a társadalmi elvárásokat és a saját kapzsiságát. Az igazán mesteri szélhámos bármit megúszhat annak köszönhetően, hogy őszintének és tisztességesnek látszik.

“Minden valamire való szélhámos tudja, hogy a legegyszerűbb igazság hatásosabb a legjobban kitalált hazugságnál.” 
― Ally Carter, Uncommon Criminals 

A történetekben a szélhámosok általában két véglet között mozognak. Ha főszereplők, többnyire, kedvelhető, kifinomult zsiványok, akik csak a gazdagokkal vagy az ellenszenves alakokkal kezdenek. Ha a szélhámos negatív karakter, az áldozatai általában sérülékeny, szimpatikus figurák: idős emberek, özvegyek, kétségbeesett szegények.

A történet középpontjában általában az áll, hogyan esik a balek áldozatául a saját vágyainak; a szélhámos fő eszköze ugyanis az, hogy olyasmit kínál a baleknak, amire az (egyéni gyarlóságai miatt) képtelen nemet mondani.

A komolyabb balhékhoz gyakran verődik össze szélhámosokból, tolvajokból álló banda



Ha összeverődik a tolvajbanda, akciódúsabb történetre lehet számítani. A banda összetétele mindig attól függ, milyen balhéra készülnek, de általában az alábbiak szerint alakul:

Az ötletgazda: A vezér, aki összegyűjti a csapatot és kijelöli a célpontot. Többnyire a legtapasztaltabb a bandában
A bűntárs: Az alvezér. Attól függően, milyen a banda összetétele, gyakran ő az egyetlen, aki beavatást nyer a terv részleteibe.
A csendestárs: Az ember, aki hátulról pénzeli az akciót.

A technikai stáb: A hekker (gyakran egészen fiatal kölyök, néha nem is igazi tagja a csapatnak), A barkács (aki a felszerelésért felelős, gyakran egybe esik a hekkerrel), A koordinátor (ez a szerepkör szinte mindig egybe esik valamelyik másikkal)

Tolvaj-feladatkörök: A szélhámos (aki az emberek beetetéséért belelős, és a színészkedés javát végzi, ha kell beáll téglának), A figyelemelterelő (ezt a szerepkört gyakran egy nő tölti be, aki bedobja a bájait az ügy érdekében), A besurranó (az igazi tolvaj, időnként egyszerre széftörő is), A zsebes (gyakran neki köszönhető a balhéhoz nélkülözhetetlen kulcsok, beléptető kártyák, USB-k megszerzése), A csali.

Egyéb munkák: A sofőr, Az izomagy, A beszerző (megszerez bármit, amire a bandának szüksége van)

Egyéb szerepek: Az újfiú (gyakornok a bandában, újonc, aki tanul a nagyoktól, néha neki is megvannak a saját specialitásai, de nem veszi komolyan senki), A legendás tolvaj (az idős mester, ha a balhé zátonyra fut, hozzá fordulnak. Mindenkit ismer, mindent tud. Néha épp a visszavonulás szélén áll), A belsős ember (Amikor ezt a szerepet nem A szélhámos tölti be), A felhajtó (ő találja a munkákat), A feláldozható (ő az, aki a legkevésbé fontos a csapatban. Van, hogy a banda hátra hagyja, vagy feladja a rendőrségen, hogy időt nyerjen)

A bandában természetesen nem mindig szerepel mindegyik karakter, és néha akár kettő vagy több szerep is összemosódhat.

“Úgy lophatod el legkönnyebben egy ember pénztárcáját, ha azt mondod neki, hogy az óráját fogod ellopni.”  
― Leigh Bardugoh

Ha a cselekmény főszála maga a balhé, akkor gyakran előkerülhetnek az alábbi témák:

Balhé a balhéban: A szélhámos meggyőzi a balekját, hogy bízzon meg benne, és gyakran beavatja a balhé részleteibe, de a valós cél rejtve marad. A balek néha egyenesen tagja a bandának. A lelepleződés akkor történik, amikor a baleknak elő kéne állnia a pénzzel. Ez a megoldás rengeteg izgalmas csavart rejt magában, és ezért gyakran élnek vele. Sokszor egyszerre jelenik meg a „Hamis balek” klisével.

A hamis balek klisé alapja, hogy valaki tökéletes baleknak adja ki magát, valakinek, aki hiszékeny és gazdag. A szélhámosunk hívja fel egy harmadik személy figyelmét (a valódi balekét) a hamis balekra, hogy aztán átverhessék, miközben az megpróbálja kirabolni.

Szintén gyakran elővett klisé Az utolsó balhé: A szélhámos ki akar szállni, el akar tűnni, rendes életet akar kezdeni, de szüksége van pénzre, és ezért beszáll még egy utolsó balhéba. Spoiler warning: Az a balhé sosem az utolsó:)

A szélhámosunk lehet Unatkozó milliomos, aki eltompult életét különböző balhékkal rázza fel, vagy éppen Ál-milliomos, hogy így jusson a magasabb körök közelébe. Szélhámosságai szerint lehet házasságszédelgő, ingatlan csaló, álügyvéd vagy seftelhet cégekkel. Lehet még műkincs-tolvaj is – szigorúan csapatban. De nem muszáj nagyban játszania, szórakoztathatja a balekjait az utcán, itt a piros, hol a pirossal, vagy egy kocsmában különböző filléres trükkökkel. A fiatalabb generáció tehetsége már középiskolában is kiütközhet, a Gimis csalók azonban többnyire csak a tanárokon, szülőkön és más felnőtteken gyakorolják művészetüket. Ha mégis komolyabb terepre merészkednek, kihasználhatják ártatlan külsejüket, hogy elnyerjék a balekjaik bizalmát. A szélhámosok lehetnek egyszerre hamiskártyások is. Sokszor előkerülő klisé, hogy a szélhámosok nem rajonganak a fegyverekért és az erőszakért, mert szívesebben használják az eszüket.

"Valaki – minden bizonnyal egy szélhámos – egyszer azt mondta, nem él a földön őszinte ember. Ez a szélhámosok alapkiindulása."
― Frank W. Abagnale – Stan Redding: Kapj el, ha tudsz

Hol találkozhatunk ezekkel a zsiványokkal? A teljesség igénye nélkül: 

Mozgóképen: Ocean’s Eleven és folytatásai, Eredet, Halálos iramban és a többi, Szemfényvesztők és folytatásai, Kapj el, ha tudsz, A Wall Street farkasa, Hustle című brit sorozat, Mission: Impossible, Lupin III japán animációs sorozat és élőszereplős film.

A lapokon: Ally Carter: Heist Society, Leigh Bardugo: Six of Crows, Frank W. Abagnale: Kapj el, ha tudsz, Scott Lynch: Gentleman bastards sorozat, Brandon Sanderson: Ködszerzet trilógia.

Legközelebb a tolvajok világába vetjük bele magunkat, ami sokban érintkezik majd a szélhámosokéval. 

A fenti okosságok java a tvtropes.org oldalról származik, amit általában megszállottan szoktam bújni ihlet után. Mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Biztos vagyok benne, hogy az itt leírtak közel sem teljesek, úgyhogy, ha van bármi hozzáfűzni, javítanivalótok, ne fogjátok vissza magatokat:)

Ti hogy vagytok a szélhámos karakterekkel? Ki a kedvenc zsiványotok? Esetleg bujkál valahol egy szerethető szélhámos a saját regényetekben is?

Karakter tanulmány – A szélhámos Karakter tanulmány – A szélhámos Reviewed by April Faye on 15:17 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.