Mindenkinek, aki most Campnanózik!


Maggie Stiefvater – 2016-os nano buzdítás

Kedves Wrimók!


Úgy hallom, készültök megcsinálni a lehetetlent.


Szuper. Imádom a lehetetlen feladatokat. Igyekszem évente legalább egyszer beiktatni egyet. Mindent szeretek a lehetetlen szóban, főleg azt imádom, amikor az ’etlen’ részt leradírozom a vigyorgó pofájáról. Igazság szerint az emberek elég jók ebben a lehetetlen dologban. Pont múlt hónapban olvastam egy cikket egy idős hölgyről, aki puszta kézzel szállt szembe a hátsókertben egy medvével, hogy megmentse a tacsiját attól, hogy vacsi legyen. Még fotók is voltak. A néni tele volt karmolásokkal.


Lehetetlen, mondta a medve. Mert még nem tudta, hogy a lehetetlen a szakterületünk.


Bátran nekivágunk a lehetetlennek, de nem szabad elfelejteni, hogy mitől lesz az a lehetetlen igazán lehetetlen, mert ezt az akadályt kell megugranunk. A Nanowrimo nem a regényírós résztől nehéz. Az idő faktor teszi azzá.


Persze, nem így érezzük. Azt fogjuk hinni, hogy az írás a dolog lehetetlen része. De a puzzle darabkák, amiket menet közben helyre kell majd tenned – a lyukak a cselekményben, a karakteralkotási dilemmák, a rossz tempó, vagy amikor a szavak egyszerűen nem akarnak értelmes mondattá összeállni –, ezek nem igazi problémák; az írás folyamata mindig ugyanígy néz ki. A valódi gondot az jelenti, hogy idő kell a megoldásukhoz.


Én így küzdök meg az idővel:

– Ismerem a projectemet. Tudnom kell, hogy fog kinézni a művem a végén. Hova fog kerülni a polcon, miért írom, és milyen érzést fog kiváltani az olvasóból. Aztán minden fejezetnél felteszem magamnak a kérdést: ez vajon illik abba a könyvbe, amit írni akarok?

– Sosem ülök a gép előtt, ha nem tudom, mit akarok írni. Ha megakadtam a történetben, meg kell mozgatnom a testemet, hogy az agyam beinduljon: beülök a kocsiba, sétálok egyet vagy beállok a zuhany alá.

– Minden nap lazítok fél órát, és közben olyasmi hangulatú könyvet olvasok, amilyet írni is próbálok, hogy emlékeztessem magamat, hogy másoknak már sikerült.

– [kapcsos zárójel]. Ha tudom, hogy kell egy kis izgalom, de még nem találtam ki a részleteket, kapcsos zárójellel jelzem [itt csata] vagy [plusz jelenet], így tudni fogom, mit kell kijavítani később.

– Előre és hátra mozgok a kéziratban. Néha visszagörgetek szerkeszteni; néha előreszaladok vázlatolni. Az újraolvasás, és az előretervezés segít, hogy mindig ez legyen az #1. számú gondolatom.

– Nem foglalkozom a szószámmal. Először csak arra figyelek, hogy papírra vessem a cselekményt, aztán később visszatérek egyes jelenetekhez és kiegészítem vagy meghúzom őket.


Most pedig irány dolgozni! Az idő nem a te oldaladon áll, de minden más igen. Ne felejtsd el, arra születtél, hogy lehetetlen dolgokat hajts végre. És neked legalább nem egy medvével kell szembenézned.


Szeretettel,

Stiefvater.
Mindenkinek, aki most Campnanózik! Mindenkinek, aki most Campnanózik! Reviewed by April Faye on 22:58 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.