Top 10 kedvenc motívumom a regényekben



Sziasztok! Erre jártam, és gondoltam hozok egy rövidke cikket megünnepelendő, hogy ma hajnalban is dolgozom. Ezúttal összegyűjtöttem a tíz kedvenc regénytoposzomat Jenna Moreci után szabadon:) És mindezt tettem a TV Tropes nevű honlap felhasználásával (lassan fizethetnének nekem a promóért:P)

A toposzok nem csak a szépirodalom területén kukucskálnak ki a regényekből. A szórakoztató regényeknek ugyanúgy megvannak a saját visszatérő motívumai. És amíg némelyiket már annyiszor tolták le a torkunkon, hogy lassan visszakívánkozik (rád nézek ám ferde szemmel, szerelmi háromszög), vannak kevésbé elcsépelt, ámde sokkal izgalmasabb ismétlődő elemek is. És mint minden az életben, az is ízlés kérdése, hogy ki melyik toposzokat preferálja.

Úgyhogy álljon most itt az én top 10-es listám! Ha pedig olvasod ezt a cikket, kihívlak, hogy te is állítsd össze a sajátodat! (És utána pls linkeld be kommentben, mert szörnyen kíváncsi vagyok, ki-melyik toposzokért rajong!)


Takeru még mindig istenien néz ki! Bocsánat, hol is tartottam? Elterelődött a figyelmem... Á, megvan!

1. Mester tanítvány csapat


Ennek minden létező formájáért odavagyok. Azt is szeretem, ha kiképzésről olvashatok, azt is szeretem, ha makacs tanítványt kell betörni, azt is, ha arrogánsnak és könnyelműnek tűnik a mester, azt is, ha apa-fiú vagy anya-lánya párosról beszélünk. Minél furcsább a párosítás, annál jobb. Ki ne szeretné, amikor generációk találkoznak és csapnak össze?:)

Egy-két példa: Rurouni Kenshin (ld fent), Maverick, Star Wars


https://favim.com/image/4281695/
Tripla tesó

2. Testvérek segget rúgnak, ikreket is szívesen látunk


Gyakorlatilag minden testvér-dinamikát imádok, de főleg az egymással csipkelődő, állandóan marakodó testvéreket szeretem, akik azért mindig össze tudnak fogni, ha közös az ügy. Itt nyilván játszanak a fogadott testvérek is. Nincs testvérem, talán azért szeretem annyira ezt a motívumot. Hozzáteszem, főleg akciófilmekben - ha már egyszer ott van, hogy segget rúgnak. Nincs is jobb, mint harc közepén egy kiadós civódás, vagy egy bátyus, aki veszélybe sodorja az akciót, mert túlfélti a hugicát.

Egy-két példa: Cassandra Clare - Lightwood tesók (ld fenn), Higashino Keigo - Ryusei no kizuna (ez sajnos nincs lefordítva hivatalosan angolra, de azt hiszem, a neten megtalálható. Van belőle sorozat is. ÉS! A tesók szélhámosok, dupla haszon:), Loki és Thor.


Az egyikük lány... CSAK az egyikük lány

3. Nadrágban könnyebb


Nem tudom, miért, de nagyon csípem ezt a motívumot, pedig már elmúlt az az idő, amikor a nők csak úgy érvényesülhettek, ha férfinak adták ki magukat. (Innen is tiszteletteljes biccentés az 1848-as női szabadságharcosoknak). Mégis még mindig jó látni, hogy egy lány a férfiak világában férfiként ugyanúgy (vagy jobban) megállja a helyét, mint a srácok. Meg aztán komikus helyzetek tárháza egy ilyen alapszitu, és ha sikerül elkerülni az ordító kliséket, meg a fogcsikorgatóan kínos jeleneteket, akkor nagyon szórakoztató a végeredmény. Azért szeretném a Mulánt kiemelni, és szégyenpadra ültetni: a lány megmenti az országot, és azután nyugton marad apuci mellett, a férje mögött. Na, ne tessék már szórakozni! :/

Egy-két példa: Hana-kimi, Scott Westerfeld Leviatán sorozata (ld. fent), Tolvajok hercegnője, Mulan, ésatöbbi


Amikor még Mel Gibson neve vállalható volt... Ó, a régi szép idők!

4. Imádlak gyűlölni, gyűlöllek imádni (nem csak romantikusan)


Mert ugye a gyűlölet is legalább olyan intenzív érzelem, mint a szeretet. Imádom azokat a szerelmes párokat, akik végigcivakodják a könyvet, mire összejönnek. Persze csak akkor, ha értjük is a végén, miért jöttek össze. Különösen szeretem az aranyszívű seggfej motívumot - amikor szépen a lánnyal együtt jövünk rá, hogy a srác igazából nem is seggfej. (Nem, az Obszidián nem játszik. Az a srác akkora tuskó, hogy egyáltalán nem értem a vonzalmat). De nem csak szerelmespárban szeretem a szeretlek-utállak viszonyokat. Barátok között ugyanúgy imádom. Ld pl Keith és Lance a Voltronban, akik állandóan szívják egymás vérét, és egy percet nem tudnak eltölteni egy szobában szóváltás nélkül, de azért visszamennének a másikért a harctér közepére. És akkor ne felejtsük el az elmaradhatatlant - a főhőst és a főgonoszt. Amikor a macska-egér játék már olyan régen zajlik, hogy az inkább szórakozás. Vagy a régi barátok mostanra ellenségek ugyan, de a barátság nem múlt el nyomtalanul. Ó, igen. Ide nekem ezeket az összetett kapcsolatokat! (Remélem, észrevettétek, hogy csalokXD Ebbe a pontba legalább 4 motívumot sűrítettem bele)

Egy-két példa szerelmesre: Maverick(ld. fenn), Texas Bill, Bűbájosok stb. Barátságra: Voltron, Trizanton pilótái, stb. Ellenségre: Vicious (V.E. Schwab)

Ez a könyv valami csodálatos. Határozottan nyári olvasmány!

5. Én akkor is talpra állok!


Rajongok az olyan történetekért, amikben a főhősnek lehetetlen, kilátástalan helyzetben kell állnia a sarat, vagy olyan csapásokat kell túlélnie, amik egy átlagos embert régen összeroppantottak volna. Amikor ilyen történeteket olvasok, mindig úgy érzem, bármire képes vagyok, hiszen a főhősnek is sikerült. És... Ezért kínzom én is halálra az összes karakteremetXD (Ha valóban élnének, mind utálnának engemXD)

Példa: Stanley a szerencse fia, Holnap talán, A méhek titkos élete (ld. fenn), Hajléktalanul a Harwardon, Gracie választása, stb.

Victor Vale! Bármikor!

6. A szürke ötven árnyalata


Nem, nem a BDSM pornó. Én most itt morális szürkeségről beszélek. Legyen az egy adott karakter, akiről nem tudjuk eldönteni, hogy jó-e vagy rossz, vagy akár egy egész történet, amiben nem tudjuk eldönteni, kinek szurkoljunk. Mert hát szörnyű dolgokra képes egy jó ember, ha muszáj. És egy rettenetes alak is tehet jót, ha úgy hozza az érdeke. Gyakorlatilag minden kedvenc könyvemben van legalább egy ilyen karakter, vagy maga a történet ilyen. És a következő négy pont mind be fog sorolódni ez alá:)

Egy-két példa: V. E. Schwab - Vicious (ott fenn), Maggie Stiefvater - Raven Cycle, Death Note, No.6 (regény!!) Artemis Fowl sorozat, Kuroshitsuji, Sherlock (tv) és így tovább:)


Leo, mint Frank a Kapj el, ha tudszban

7. A szélhámos

Ő a sármos szómágus, aki bármit elhitet veled. Ezer arca van és ezer személyisége, de akármilyen angyalian is néz rád, fél kézzel a pénztárcádban turkál. Ő a hamiskártyás is az asztal túloldalán, aki jobban blöfföl, mint bárki. Fel kéne adnod a rendőrségen, de ha egyszer annyira lehengerlő! Hogy lehet nem szeretni a szélhámosokat? Erről a karaktertípusról külön posztot is írtam. Valahol minden tolvaj szélhámos, és a legtöbb szélhámos tolvaj, szóval a kettő szinte szinonima:D

Egy-két példa: Kapj el, ha tudsz (Inkább a film, a könyv nem olyan jó), Maverick, Ocean's mindahány rész.


Harlots - ez a sorozat valami kegyetlen

8. Aranyszívű prosti


Nem feltétlenül szed pénz a szolgáltatásaiért, talán csak a magányát akarja orvosolni az egyre újabb nőkkel és/vagy férfiakkal, egészen addig, amíg meg nem ismeri azt az egyet, akiért az életét is odaadná. Igen ám, de az ilyen kapcsolat sosem könnyű. Aztán ott van még az az eset, amikor az aranyszívű prosti a családját támogatja. Na jó, nem kell prostinak lennie, lehet stripper is, vagy lengén öltözött felszolgáló. A lényeg, hogy a külső, és a körülmények nem tükrözik azt, ami belül van, de senki nem veszi a fáradtságot, hogy mélyebbre nézzen. Ezt a trope-ot igazából írni szeretem. Nem is az, hogy szeretem, inkább csak sokszor kerül elő nálam:) Tudom, hogy klisé, de hát most mit csináljak >.<



Kérem a rövid hajú Nezumit a regényből!

9. Szégyentelen seggfej (mint főgonosz, de főleg, mint főszereplő)


Itt most nem a srácra gondolok, aki végig seggfej veled, de ennek ellenére bele kéne zúgnod a sztori végére valamiért (ld Obszidián, a mai napig nem vágom). Itt arra a csajra gondolok, aki arcon lövi a rosszfiút, és nem érti, miért rohansz a sarokba hányni. Meg arra a srácra, aki magasról tesz a világ megmentésére, mert még nem fejezte be a hamburgerét. Meg arra a srácra, aki bárkin hajlandó átgázolni a céljai elérése érdekében. És ne feledkezzünk meg arról a csajról sem, aki félbeszakít, mert baromira nem érdekli a lelkizésed, viszont lefőtt a kávé. Tudjátok, az a karakter, aki talán egy hangyányit szociopata, de akit mégis mindannyian irigylünk, mert gondolkodás nélkül teszi meg vagy mondja ki azt, amit mi is szeretnénk. Aki mer bunkó lenni, akkor, amikor mi finomkodnánk, és ha valaki felidegesíti, nyolc napon túli ellátást biztosít neki. Ó, hogy imádom az ilyen karaktereket...

Egy-két példa: Még mindig No.6 (Nezumi) (ott fenn), Raven Cycle (Ronan), meg amiket eddig felsoroltamXD


Csak ne lenne ilyen hosszú ez a sorozat! Sosem érek a végére:(

10. Tinédzser zseni mindent megold


Ó a zseni karakterek a gyenge pontjaim. Lehet szociopata zseni, arrogáns zseni, autista zseni, az mindegy. Az intellektus vonzó. Az pedig a legszebb kontraszt a világon, ha egy hatalmas agyat beszuszakolsz egy apró testbe - így lesznek a tini zsenik. Avagy törpe mérethez gigantikus ego társul:) A zseni karaktereké a világ - ők a cselszövők, a tervezők, az agyak a munka mögött, nélkülük nem mozdulna még a levegő sem! (Lassan nem vagyok biztos benne, hogy ez még trope-e vagy már karaktertípusXD Vagy a kettő ugyanaz?XD)

Egy-két példa: Artemis Fowl (ott fönn), Kuroshitsuji, Death Note.

Hát! Ezek lettek volna az én kedvenceim. Köszönöm, hogy elolvastátok az áradozásomat! A munkaidőm lejárt, úgyhogy megyek aludni:) Addig is...

Nektek mik a kedvenc motívumaitok a regényekben?
Top 10 kedvenc motívumom a regényekben Top 10 kedvenc motívumom a regényekben Reviewed by April Faye on 7:05 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.